Zkratka na hlavní stranu: Alt + Shift + horní 2(ě)
Linkedin FB e-mail Google Plus Twitter

Hledat na tomto webu

 
 

Auto se zbláznilo

 

Vytvořeno
říjen 2004

 

Řidič se bál o život, zbláznilo se mu auto

„Jak to nemá páku, tak to není auto” – většina Evropanů je konzervativní a automaty přenechává amíkům. Já jsem na tom stejně - mezi sedačkama očekávám páku (nebudu se vyjadřovat k joystickovým výstřelkům poslední doby...) a vedle brzdy spojku.

V poslední době se objevily automatický světla a stěrače. Nechtěl bych.

A když jsem se před časem dozvěděl, že Renault přišel s automatickou ruční brzdou, tak jsem se zděsil. Bývala to jediná mechanicky fungující záchrana. A teď je to tlačítko + elektronika.

  • při vypnutí motoru se sama zatáhne (takže v zimě zamrzne)
  • při rozjezdu se sama odbrzdí (to snad každýho naučili v autoškole)
  • předpokládám, že taková věc se nedá použít k otáčení na sněhu (+škole smyku...)
  • zmizela poslední mechanická jistota

O počítačích aut a letadel, v souvislosti se spolehlivostí (zejména) produktů Microsoftu kolují dávno spousty vtipů. Ale nenapadlo mě, že už je ta hrozba natolik reálná. Proti elektronice v motoru celkem nic nemám (člověk se aspoň nemusí snažit o opravu, když předem ví, že nemá šanci) a jediný zlepšovák, který považuju za rozumný, je ABS.

Už je to delší doba a na automatický výstřelky Renaultu jsem zapomněl - až dnes jsem narazil na článek na idnes.cz "Řidič se bál o život, 'zbláznilo' se mu auto".

A týká se to právě Renaultu - konkrétně modelu Vel Satis
(mj. má automatickou převodovku, automatickou ruční brzdu a tempomat s radarem ).

Přikládám článek o adrenalinové jízdě, zkopírovaný z Idnesu (jiný web, nový panel):

Auto proletělo stanicí na výběr mýtného
Řidič se bál o život, 'zbláznilo' se mu auto

06.10.2004 11:37

Francouzská policie řešila o víkendu nezvyklou situaci. Zalarmoval ji řidič, který se bál o život. Jeho luxusní vůz se totiž řítil dálnicí rychlostí 200 kilometrů za hodinu a nehodlal zastavit. Vůz se navíc blížil k závorám před terminálem pro vybírání mýtného.

Řidič hlásil policii, že ztratil kontrolu nad svým vozem Renault Vel Satis, když předjížděl nákladní auto a všechny pokusy o brzdění nebo zařazení neutrálu na automatické převodovce selhaly.

Řidič byl přesvědčen, že ve voze zemře, když se na dálnici A17 blížil k terminálu mezi Bourges a Clermont-Ferrand, popsal nedělní případ policista, který telefonát zoufalého řidiče vyslechl.

"Zpanikařil. Celou dobu jel mezi 180 a 200 kilometry za hodinu," doplnil agentuře Reuters úředník Patrick Majerus.

Řidič smýkal vozem vlevo a vpravo, kličkoval mezi auty, ostatní řidiče se snažil varovat blikáním. "Myslel, že skončí. Nedivím se, že byl vyděšený. Není lehké projet terminálem rychlostí 200 kilometrů za hodinu, vjezd je tam velmi úzký," poznamenal Majerus.

Policie se pokusila doprovodit rozjeté auto dálnicí a předhonit ho. Řidiči se nakonec podařilo vypnout automatiku a zastavit motor zhruba 20 kilometrů za terminálem, který policie preventivně evakuovala.

"Překvapuje mě to a zdá se mi to nepravděpodobné," komentoval případ Louis Schweitzer z firmy Renault pro televizní stanici LCI. Mluvčí firmy dodal, že experti prověří elektronickou kontrolu rychlosti a brzd i automatickou převodovku auta.

Skok nahoru na: Navigační menu
(klávesová zkratka Alt + Shift + horní „5”)

Zaujala Vás tato stránka?

  • Přidat do záložek (Ctrl+D)
  • Sdílet odkaz (vysílačka)Skok nahoru na:
  • Vytisknout (Ctrl+P)
  • Citovat podle ČSN ISO 690

    Tuto stránku

    ADÁMEK, Martin. Auto se zbláznilo. Martin Adámek [online]. Náchod / Meziměstí [cit. 2024-04-20]. Dostupné z: https://www.adamek.cz/clanky/postrehy/elektronika-v-autech

    Celý web

    ADÁMEK, Martin. Martin Adámek [online]. Náchod / Meziměstí [cit. 2024-04-20]. Dostupné z: https://www.adamek.cz

 

 
 

Národní kulturní dědictví

WebArchiv – Stránky archivovány Národní knihovnou ČR Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR pro svou kulturní, vzdělávací, vědeckou, výzkumnou nebo jinou informační hodnotu za účelem dokumentace autentického vzorku českého webu. Jsou součástí kolekce českých webových stránek, které NK ČR hodlá dlouhodobě uchovávat a zpřístupňovat pro budoucí generace. Jejich záznam je součástí České národní bibliografie a katalogu NK ČR.  

 

 
 

Pro rozptýlení

Kdy jde student FIM navštívit knihovnu?
Když potřebuje něčím podložit monitor.

 

Pro zamyšlení

Žít, to je nejvzácnější věc na světě, neboť většina lidí jenom existuje.
[Oscar Wilde]