Zkratka na hlavní stranu: Alt + Shift + horní 2(ě)
Linkedin FB e-mail Google Plus Twitter

Hledat na tomto webu

 
 

Proč se kamiony předjíždí v kopci

 

Vytvořeno
leden 2008

 

V jednom dopravně-kritickém blogu jsem narazil na zvolání „Může mi někdo vysvětlit, proč jeden tahač předjíždí další čtyři zásadně v kopci?”.
Ano, můžu.

Céčko v řidičáku sice nemám, ale mám „malé éčko“ a při škole rozvážím zboží s dodávkami. I já jsem občas naložený a i já jsem v kopcích pomalejší než řidiči osobních aut.

Takže:
Dieselový motor dodávky nebo náklaďáku je stavěný na kroutící moment pro přepravu těžkých nákladů, a ne na sportovní výkon. Což v kombinaci s velkou hmotností auta a nákladu znamená, že se v kopci v podstatě nedá zrychlit.
Takže s naloženou dodávkou nebo náklaďákem se nejlépe jezdí na setrvačnost – a to zejména v kopcích. Podobně, jako na jízdním kole s brašnami, které díky výbavě na mnohatýdenní cestu váží 50 kg (beze mě). Při svém lidském pohonu si člověk obzvlášť uvědomí, jak mocná je ta setrvačná síla – a jízda s naloženým kolem je podle mých zkušeností v podstatě stejná jako s naloženou dodávkou.

Největším problémem pro naložené auto nebo kolo jsou zrychlení (kvůli setrvačnosti) a stoupání (kvůli gravitaci). A zatímco po rovině jedou všechny náklaďáky přibližně stejně rychle, protože maximální rychlost na zatížení skoro nezávisí, jen se jí pomaleji dosahuje, tak v kopci, s úpadkem setrvačnosti, více naložený náklaďák působením gravitace výrazně zpomaluje. A za ním jedoucí méně naložený náklaďák nechce přijít o svoji setrvačnost, protože už by v kopci nezrychlil – a proto předjíždí.

Vždy je dobré se na danou situaci podívat pohledem toho druhého – když jsem jel s dodávkou konstantní rychlostí v pomalém pruhu a rychlým pruhem mě začal předjíždět autobus, chvíli jel vedle mě a pak jeho rychlost klesla natolik, že se zařadil za mě, tak jsem se ani v nejmenším nerozčiloval „proč zkouší předjíždět, když na to nemá“ – autobusák prostě jen využíval zbytky setrvačnosti, čímž zkrátil čas jízdy, ušetřil pár kapek nafty a pár obláčků kouře. Když za ním nejel nikdo, koho by v levém pruhu brzdil, tak ať si klidně svoji setrvačnost efektivně využije. Každý cykloturista, vnímající fyzikální zákony vlastními stehny, vám potvrdí, že je nesmysl brzdit rozjeté naložené kolo v prostřed krátkého stoupání, které se dá vyjet s využitím setrvačnosti. A u dodávky či náklaďáku je to stejné, jen nejde o jezdcovu únavu, ale o naftu a emise. Když v autech ještě nemáme rekuperaci kinetické energie, tak bychom ji ve stoupání neměli zbytečně zabíjet brzdami.

Samozřejmě, že vše má své meze a neměly by se předjíždět dvě soupravy jedoucí téměř stejnou rychlostí, kvůli kterým by pak musela v kopci brzdit další auta, ale i tak prosím řidiče menších a rychlejších vozů o kapku trpělivosti.
I když chápu, že to někdy nemáte při krocení splašených koní lehké – před časem jsem se coby spolujezdec svezl s první generací Tatry 613 a nestačil jsem se divit, jak tento skoro veterán ze sedmdesátých let díky zážehovému osmiválci o objemu 3,5 litru akceleruje v půlce stoupání do Vysokováku (E67, za Českou Skalicí) směrem na Náchod.

Pokusil jsem se tady každé ze zúčastněných stran trošku nastínit situaci strany druhé, a závěr je stejný pro řidiče lehkých i těžkých aut:
Jezděte ohleduplně, jízdu druhého posuzujte tolerantně, a snažte se někdy vžít do pozice toho druhého.

(Otištěno v časopisu Trucker)

Skok nahoru na: Navigační menu
(klávesová zkratka Alt + Shift + horní „5”)

Zaujala Vás tato stránka?

  • Přidat do záložek (Ctrl+D)
  • Sdílet odkaz (vysílačka)Skok nahoru na:
  • Vytisknout (Ctrl+P)
  • Citovat podle ČSN ISO 690

    Tuto stránku

    ADÁMEK, Martin. Proč se kamiony předjíždí v kopci. Martin Adámek [online]. Náchod / Meziměstí [cit. 2024-04-20]. Dostupné z: https://www.adamek.cz/clanky/postrehy/predjizdeni-kamionu-v-kopci

    Celý web

    ADÁMEK, Martin. Martin Adámek [online]. Náchod / Meziměstí [cit. 2024-04-20]. Dostupné z: https://www.adamek.cz

 

 
 

Národní kulturní dědictví

WebArchiv – Stránky archivovány Národní knihovnou ČR Tyto stránky jsou pravidelně archivovány Národní knihovnou ČR pro svou kulturní, vzdělávací, vědeckou, výzkumnou nebo jinou informační hodnotu za účelem dokumentace autentického vzorku českého webu. Jsou součástí kolekce českých webových stránek, které NK ČR hodlá dlouhodobě uchovávat a zpřístupňovat pro budoucí generace. Jejich záznam je součástí České národní bibliografie a katalogu NK ČR.  

 

 
 

Pro rozptýlení

Matematik, fyzik a inženýr dostali všichni stejný gumový míček s úkolem zjistit jeho objem. Dostali k dispozici vše, co potřebovali k měření, a neomezený čas na vyřešení úkolu. Matematik použil metr, změřil obvod míčku, vydělil dvěma Pi, získal poloměr, umocnil na druhou, vynásobil Pi a vynásobil 3/4, čímž spočítal objem. Fyzik si vzal kbelík, nalil do něho 10,000 litrů vody, hodil do kbelíku míček a změřil objem vytlačené vody s přesností na pět platných číslic.
A inženýr? Ten si zapsal sériové číslo míčku a jeho objem si vyhledal.

 

Pro zamyšlení

Smějí se mi, že jsem jiný. Já se směju jim, protože jsou všichni stejní.
[Kurt Cobain]